Els Jacobs

Els Jacobs

Praten over de dood

Praten over de dood is niet alleen maar triest

Mariska Overman en Rob Bruntink willen de dood meer bespreekbaar maken en ontwikkelen daarvoor verschillende producten en concepten. “Door over de dood te praten krijg je een betere relatie.” In 2013 begonnen ze samen het Bureau MORBidee.

Door met elkaar te delen hoe je het einde van je leven ziet, hoe je oud wil worden, wat je van het leven verwacht, wat je zou willen als je kwetsbaar wordt, zo ontstaat er meer verdieping en bewustwording.

Ze ontwikkelden gespreksstarters; kaartjes met vragen over leven, dood, afscheid, verlies, hoop en dromen. Een ander concept uit de koker van Bureau Morbidee is de ‘Before I die wall’. Een muur waarop tientallen keren het zinnetje ‘Before I die I want to…”staat. Voorbijgangers kunnen de zin afmaken met krijt. “Door deze muur ontstaan de mooiste gesprekken.”

Praten over de dood is niet alleen maar triest, benadrukken de twee. Bruntink: “Het kan ook gaan over dromen en hoop. Een van de vragen bij de gespreksstarters is: Ben je weleens bijna doodgegaan van geluk?” Bovendien heeft het niet praten over de dood ook invloed op anderen, vindt Overman. “Je deelt allerlei intieme dingen in het leven met elkaar. Als je dan niet met elkaar over de dood praat, vind ik dat slap. Voor de ander kan dat heel waardevol zijn.”

www.bureaumorbidee.nl

Bron: Vakblad Uitvaart